Çizgi Roman, Karakter Tanıtımı, Marvel

Iron Fist Hakkında Bilmeniz Gereken 14 Şey

Hazır Marvel’ın Netflix köşesi gaza basmışken, Iron Fist çekimleri yakında başlayacakken, dizi gelmeden önce bu havalı karakteri tanıtan bir yazı yazmak istedim. Iron Fist hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yere geldiniz. E hadi o zaman maddelere geçelim. (Dikkat: bu yazı çizgi romanlardan spoiler içerir!)

14 – Iron Fist Biraz Uçuk Bir Karakter

Diğer üç Netflix kahramanının aksine, Iron Fist (Danny Rand) güçlerini mistik dünyadan alır. Başka bir boyutta yer alan K’un Lun adlı bir imparatorlukta büyüyen ve eğitim gören Danny, ölümsüz bir ejderi yenerek güçlerine kavuşur. Yani anlayacağınız, Marvel’ın bugüne kadar her şeyi bilimle açıkladığı evreninden oldukça uzak.

Netflix dizisinde yüksek ihtimal eğitimini tamamlamış ve New York’a geri dönmüş bir Iron Fist izleyeceğiz. K’un Lun’daki geçmişini dizide flashback olarak gösterirler mi, gösterirlerse nasıl olur, bunları merakla bekliyorum.

13 – O Bir New Avenger, O Bir Secret Avenger, O Bir Defender

Süper kahraman olarak farklı farklı takımlarda yer alan bir kahraman var karşımızda. Ama bunlardan en ünlüsü, avukat Jeri Hogarth tarafından kurulan Luke Cage ile birlikte para karşılığı sokak kahramanlığı yaptıkları “Kiralık Kahramanlar” şirketi. Çizgi romanlarda bu şirket zamanla büyüdü ve iki kişilik olmaktan çıktı. Başka kahramanlar da eklenerek iyice bir takım haline geldiler.

Luke ile olan mesleğinin yanı sıra, Danny ayrıca Civil War çizgi romanlarında Secret Avengers ekibine de katılmıştır. New Avengers takımında da olduğu romanlar vardır. Peki nasıl Defenders ekibine katıldı? Kötülüğün mistik tarafı ile savaşmak için Doctor Strange, Defenders ekibini topladı. Netflix’in de şu an yapmaya çalıştığı tam olarak bu. Televizyonda bir Doctor Strange görür müyüz bilmem ama 2017’de, tam da filminden sonra diziye 1 bölümcük konuk olması fena olmazdı.

12 – Danny Rand, Daredevil Kostümü De Giydi

“Iron Fist neden Daredevil olur ki?” diye düşünenleriniz olabilir. Tüm bunlar polisin Matt Murdock’ın Daredevil olmasından şüphelenmesiyle başlıyor. Matt hapse atılıyor ve o hapisteyken, Matt’in Daredevil olmadığını kanıtlamak için Danny kostümü giyiyor ve sokaklarda adam pataklıyor. Tabii bu işi Matt’ten izin almadan yapıyor. Bunu duyan Matt, hapisten kaçıyor ve bu sahtekarı durdurmak için onunla dövüşüyor. Anlayacağınız Matt’e iyilik de yaramıyor…

Matt sonra maskenin altındaki kişinin Danny olduğunu öğrenince rahatlıyor tabii ve bunu sürdürmesini rica ediyor. Bu sırada Matt de başka bir gizli göreve gidiyor. Bu kısmı spoiler olduğu için söylemek istemiyorum.

11 – Civil War’da Team Cap’çiydi.

Civil War sırasında Danny hâlâ Daredevil olarak geziniyordu. Daredevil olarak Kaptan’ın yanında oldu ve Secret Avengers ekibine katıldı. Son savaşta da yer aldı. Savaş bittikten sonra Iron Fist olarak Luke Cage ile birlikte New Avengers ekibine katıldılar.

Tabii artık Civil War çoktan çekildiği için bu tarz hikayeleri sinema uyarlamasında görmemiz imkansız. Olsun, çizgi romanlar bunun için var!

10 – İlk Iron Fist, Danny Rand Değil

Çoğu Marvel Sinematik Evreni kahramanının aksine Danny, Iron Fist adını taşıyan ilk kahraman değil. Kendisi 66. Iron Fist. Bu, K’un Lun şehrinin koruyucuları olan savaşçılara verilen bir ünvandır. Diğer bilinen ve kayda değer Iron Fist’ler şöyle: Quan Yaozu (bilinen ilk Iron Fist), Wu Ao-Shi (ilk kadın Iron Fist), Bei Ming-Tian, Bei Bang-Wen, Li Park ve Kwai Jun-Fan.

Danny Rand’ten önceki Iron Fist, Birinci Dünya Savaşı’nda savaşan Orson Randall’dı. Orson, Iron Fist’in babası olan Wendell’i K’un Lun’u bulması için teşvik eder ve böylece Danny’nin Iron Fist olma yolculuğunun ilk adımı atılır.

9 – Az Daha Babası Da Iron Fist Olacaktı

K’un Lun şehrinin varlığını öğrenen babası Wendell, Nepal’de Orson ile eğitime gider. Mistik şehrin yolunu bulan Wendell, bu esnada K’un Lun’un lordunu ve onun oğlunu kurtarır. Wendell’in Orson’un koruduğu kişi olduğunu öğrenen lord, onu K’un Lun’a kabul eder ve Lei Kung tarafından eğitilmesini sağlar. Wendell, Iron Fist ünvanını kazanmadan önce ejderle dövüşme onurunu kazanmak için Lei Kung’un oğlu Davos ile dövüşür ve bu dövüşü kazanır.

Wendell, ejderle dövüşüp onu yenseydi, Iron Fist olacaktı. Fakat dövüşten sonra Davos, izin almadan ejderle dövüşmeye gider ve ölümün kıyısından döner. Ejderin Davos’a yaptıklarını gören Wendell, bu işten vazgeçer ve Dünya’ya geri döner.

8 – Danny Rand Bir Yetim…

Çoğu kahraman gibi Danny de öksüzlerden biri. Annesi ve babası tarafından 9 yaşına kadar büyütülmüştür. 9 yaşına geldiğinde, ailesi onu her 10 yılda bir kapıları açılan mistik şehir K’un Lun’a götürmek ister. K’un Lun’a giden yol zorludur. Himalaya’lar içinden geçerek, dağ tırmanışı yaparak gidilir. Bu yol esnasında Wendell (babası) bir kaya çıkıntısı yüzünden dağdan aşağı düşerek hayatını kaybeder. Annesi ise oğlunu kurt sürüsünden korumaya çalışırken can verir.

 7 – …Ve Böylece K’un Lun’da Büyür

Ailesinin ölümünden sonra 9 yaşındaki Danny, K’un Lun halkı tarafından bulunur ve şehre götürülür. 19 yaşına kadar orada yaşar ve Iron Fist olduktan sonra şehri terk eder.

K’un Lun şehri Tibet’te belirse de, aslında başka bir boyutta yer alıyor. Marvel bu diziyi çıkarmak için Doctor Strange’in çıkmasını bekliyor. Çünkü kendisi bizi bu mistik evrenle ve boyutlarla tanıştıracak. MCU yorumuyla bakalım bu konular nasıl işlenecek?

6 – Danny, Deli Gibi Zengin

Çoğu zengin kahramanların aksine, Danny kahraman olmaya karar veren playboy bir tip değil. Babası ve arkaşı Harold Meacham ile kurduğu Rand-Meacham şirketinin sahibi. Babası öldükten sonra küçük Danny de öldüğü sanıldığı için şirket Meacham’a kalmıştı.

Iron Fist olarak geri dönen genç Danny, ailesinin ölümünün Meacham tarafından ayarlandığını öğrenir ve intikam için babasının eski arkadaşına gider. Meacham ile karşılaşan Danny, adamın kangren yüzünden bacaklarını kaybettiğini görür. Onu bağışlamaya karar verir. Meacham hayatını kaybettikten sonra, Danny onun ölümüyle bir bağlantısı olmadığını kanıtlar ve şirketin yarısına sahip olur. Diğer ortağı ise Meacham’ın kızı Joy’dur.

5 – Misty Knight İle Sevgiliydiler

Iron Fist’in en bilinen ilişkisi polis memuru olan Misty Knight ile olanı. Görev sırasında kolunu kaybeden Misty’e Tony Stark biyonik bir kol yapar. Fakat masa başı iş yapmaya zorlanan Misty, polisliği bırakıp özel dedektif olur. İkili tam da Danny dünyaya döndüğünde tanışır. Meacham’ın ölümüyle suçlanan Danny, adını temizlemesi için Misty’i dedektifi olarak tutar.

Misty Knight’ı Eylül’de Luke Cage dizisinde göreceğiz. Kendisini Simone Missick canladıracak.

4 – Iron Fist ve Luke Cage Birlikte Çalıştılar

Yukarıda da ufaktan bahsettiğim gibi, bu ikili başarılı bir suçla savaş takımı oldular. Çok da yakın arkadaş oldular. Hatta Luke Cage, Danny ile birlikte K’un Lun’u bile ziyaret etti. Tabii bu ziyaretleri tur havasında değildi. Buralar fazla spoilera girdiği için geçiyorum efem.

Geçtiğimiz ay Power Man and Iron Fist adında yeni bir çizgi roman serisi başladı. Bu ikilinin dinamiğini görmek isteyenler için harika bir roman. Kaçırmayın derim.

3 – Danny Rand Dövüş Sanatlarında Usta

Iron Fist, yakın dövüş yetenekleri ile bilinir. Özellikle dövüş sanatları ustası olarak anılır. Küçük yaşından itibaren K’un Lun’un en güçlü savaşçısı Lei Kung tarafından eğitilir. Lei Kung, yüzlerce yıl gençleri ejderi yenip Iron Fist olabilmesi için eğitmiştir. (elbette çoğu başarısız olmuştur.)

Bunların yanı sıra Danny, dünyaya özgü dövüş sanatlarında ve farklı farklı silahlarla da eğitim almıştır. Kendisi şu an en yetenekli dövüş sanatları ustasıdır. Bu yüzden Netflix serisi için heyecanlıyız. Daredevil’daki aksiyon sahnelerinin altında kalmamalı hatta kat kat üstüne çıkmalı. Bol şans Finn Jones!

2 – Iron Fist Asyalı Değil

Tüm bu buram buram Asya kokan hareketlerine ve hikayesine rağmen, adından da anlaşılacağı gibi Danny bir Amerikan. Dizide karakteri canlandıracak kişi seçilmeden önce aylarca Asyalı mı olmalı yoksa Amerikalı mı olmalı gibi gereksiz uzun tartışmalar ortaya çıkmıştı. Marvel’ın yine bir özgün hareket yapıp, çeşitliliği arttırmak için Asyalı oynatması gerektiği vs konuşuluyordu. Yapmayın etmeyin.

 1 – Iron Fist’in Güçleri

Dövüş sanatlarının yanı sıra, Iron Fist mistik güçlerden de yardım alır. “Ki” gücüne odaklanarak süper güçler elde eder. Hızını, kuvvetini, çevikliğini, dayanıklılığını, farkındalığını ve reflekslerini arttırmak için bu gücünü kullanır ve bu, onu neredeyse yenilmez bir savaşçı haline getirir.

Ki enerjisine odaklanmak, ayrıca onu iyileştirir de. Neredeyse bütün yaralarını meditasyon yaparak iyileştirebilir. En bilinen hareketi, ki enerjisini yumruğuna toplayarak yaptığı Iron Fist Yumruğu’dur. Bu güçlü yumrukla karşılaşanlar yaralanmadan kurtulamazlar.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.